Wednesday, August 18, 2010

Signal....


Assalamualaikum..wbt...


Dalam 2 jam yang lepas aku sahur ng nyOng si empunya blog ''hari ini hari yang indah'' (http://nyongatthesky.blogspot.com/) mana lagi kedai yg bukak 24 jam ni selaen mamak salmah bevii kt depan maktab nih..sampai ja aku kat sana nampak syazrul dengan helmi dOk meja depan skli, kOnOn nk expose muka depa yang ensem la..tp sorg pOn wt tak peduli,,seb bek aku peduli..hehe..aku pun bg SIGNAL nk duduk situ ng senyuman muka yang manis nih,,heh..nyOng dan aku terus melabuhkan punggung di kerusi semeja dengan depa..aku dikerusi yang berlainan bkn dikerusi yang sama dengan nyOng...mustahil nk dOk satu kerusi yang sama ya tak?hehe..pas oder kt ''micheal" nama panggilan kami kt mamak tuh...kami pOn borak2 sakan la..mcm dan tah hapa2..

selesai ja mengeyangkan perut nih, kami pOn segera pulang dalam perjalanan pulang tu aku ngan nyOng fOllOw si syazrul a.k.a jamal ng helmi the gimmick ni dr belakang sampai depan maktab depa belOk tanpa memberikan SIGNAL ke kanan, time tu plak ada teksi yang nak memOtong dia pOn tak bagi SIGNAL nk memotOng..seb bek depa dua ni tak eksiden teksi tu sempat mengelak, aku ng nyOng dah terkedu bukan pikir depa ni eksiden dalam hati ni tapi..''alamak..mampus sOk dah tak leh kua sahur..''haha..tetiba teksi tu benti tengah jalan seb bek tak dak keta time tuh..dia trOs bg SIGNAL n wat U thant trOs parking depan pintu pagar maktab..aku pOn apa lagi follow r..driver tu pOn trus sOund macam2 kat jamal pak tOngko nih..si jamal ni pOn tak mau mengalah..dia pOn sOund2 gak..ah..dari melarat bek aku lerai kan..pak guard yang dOk depan tu pOn satu tengOkkn ja,,mang la bukan hal dia,,dia pOn banyak keja len lagi, aku pOn trun mOtor..cakap mintak maap kat driver tuh..seb bek dia tak mengamuk sakan, klu tak abis kecOh sampai berbuka lak nanti..siapa yang salah??erm..lu pikir lah sendiri...!!

mengenai tajuk aku tadi..SIGNAL..benda ni penting..bukan untuk kita saja malah untuk semua..SIGNAL ni mcm2 SIGNAL ada...macam kes tadi, SIGNAL tu tOk kita belOk arah kiri, kanan, atau mana2 lah...cuma yang jadi tak pentingnya apabila kita mengambil mudah...kalu kita pikirkan SIGNAL ni merupakan satu peraturan,,bukan saja peraturan manusia malah Allah juga terlebih dahulu mencipta SIGNAL nih...kalu masOk waktu sOlat..Allah dah bagi SIGNAL..suh umat dia azan...bila kita dengar je SIGNAL azan tu,,apa lagi tu menandakan masOknya waktu sOlat, yang mendengar azan trOs la gi masjid atau surau, kalu kita nak berak..Allah dah siapkan SIGNAL kt badan kita,,kita rasa sakit perut, xselesa perut..SIGNAL tu menandakan kita nak membuang! kalu kita menguap..tu maknaya Allah bagi SIGNAL untuk kita bersiap sedia sebab nanti kita akan mengantOk...macam2 SIGNAL Allah bagi kat kita...supaya kita sentiasa bersiap sedia,,cuba kita pikir,kalu Allah xmencipta SIGNAL kt kita..tetiba ja kita dah terberak dalam seluar, tengah dOk drive, tetiba ja kita dah tidoq...kalau tak ada azan aku pasti semua umat yang lemah macam aku ni selalu sOlat lambat atau terlupa sOlat..betOi dak?? Allahualam...

Apa2 pOn walau dalam macam mana keadaan sekali pOn,,kita kenalah sentiasa berhati2..benda dah sedia..cuma kita ja yang kadang2 tak mau manfaatkannya...Allah cipta kan SIGNAL tOk kita guna dan manfaatkannya..cuma..kita sebagai manusia sering leka dalam menjalani kehidupan... aku mengingatkan diri aku dan kawan2 yang lain supaya kita juga sentiasa memberi SIGNAL kepada kawan2 kita kalu nampak ada benda yang salah yang depa wt..sama2 la kita memberi SIGNAL diantara kita...hehe..Ok..ChallOw....





Aku belalang...mana ada SIGNAL masa nak terbang.....!

5 comments:

  1. btoila....signal pentg bangat....cm xcident ari2 coz SIGNAL LA...hik3...

    ReplyDelete
  2. betoi tu abg hadi..saya setuju...

    ReplyDelete
  3. :)
    simple...tapi ada makna... :)

    ReplyDelete
  4. anonymous : hehe..berhati2 dan bg la sikenal..heh..
    ipen : bgus signak mcm nk klh je mlm nih hehe..
    acai : signal...propaganda dunia...

    ReplyDelete
  5. signal?? byk benda yg perlu signal..byk juga yg xperlu..hehe,,

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apa Nak Dikata Yang Lain??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...